tirsdag, februar 20, 2007

Self-Made Man. Norah Vincent

SKÆGPEST. Så er det ned i boghandlen, og det er nu. Det her er en af de mest tankevækkende og interessante bøger, der er udkommet længe. Journalisten Norah Vincent går undercover som manden Ned Vincent i halvandet år. På fuldt blus og falsk skæg: Ned melder sig ind i en bowlingklub, besøger stripklubber, får et job i testosteron-salgs-helvedet, går i katolsk kloster. Og hun bliver overrasket over, hvad hun finder: Hun tror, at nu skal hun til at fyre den af som det overlegne køn med alle mulighederne. Men finder noget helt andet.

Ikke mindst, når Ned går på date. Han gennemlever det ene stævnemøde efter det andet, hvor bitre kvinder nærmest ikke ænser ham, men bare ævler og ævler om hvor onde, mænd er i almindelighed, deres ekskærester i særdeleshed. De møder ham slet ikke - de taler til et billede, en fordom. "Listening to them was like undergoing a slow frontal lobotomy" (s. 76) og "It's a wonder that men and women ever get together" (s. 68).

Da hun infiltrerer en mande-terapigruppe, får hun sat ret præcise ord på, hvor pressede mændene er i deres rolle som skafferdyr (én ser sig selv som Atlas og Sisyfos på én gang), deres forkvaklede forhold til deres fædre, deres manglende mulighed for at blive accepteret uden at være macho-hanner. Og da hun tager på weekendtur med netop terapigruppen, er hele læsset ved at vælte inde i hovedet på hende ...

Projektet handler om køn som noget, der er dybt, dybt indlejret i både biologi og samfund, og som rækker langt ud over sociale konstruktioner som race, nationalitet og religion. Om de forestillinger af kønnene, hvor både mænd og kvinder er med til at fastholde hinanden i låste positioner, der ligger så langt væk fra hinanden. Både Anne Knudsen og Camilla Stockman har skrevet præcis, det, der skal skrives om bogen, så læs dem i stedet. Men vigtigere: Læs bogen. Det er sindssygt tankevækkende; Det er vanvittigt godt skrevet; Og så er det simpelthen pissesjovt.

Viking (Penguin Group), 2006. 290 sider. Dansk titel: Forklædt som mand.

5 Comments:

Blogger Tina Charlotte Møller said...

Tak for tippet. Det lyder afgjort som en opfordring, der bør følges. Kønsdebatten har det jo ellers gerne med at ende i den sædvanlige stenalderkamp. Her er måske et værk, der kan give nogle andre perspektiver på tingene - ikke mindst for vi kvinder.

6:06 PM  
Blogger Ida Ebbensgaard said...

yeps, den er virkelig god.

7:18 PM  
Anonymous Anonym said...

Hej Ida. Landede lige på din blog. Du læser jo flere bøger end de litteraturstuderende. Håber alt er vel. Kh Susanne

9:39 AM  
Blogger Ida Ebbensgaard said...

Yeps, tak, er til karneval i Schweiz, det er et helt, helt vanvittigt setup, som jeg tror, jeg bliver nødt til at skrive noget mere om.

er du ikke selv litt-studerende? Nej, du må da vist være færdig ...

kh

12:22 PM  
Anonymous Anonym said...

Jow, jeg er nææææsten færdig -er lige begyndt på specialet (kan du høre stoltheden;-)
KH.

10:00 AM  

Send en kommentar

<< Home