torsdag, oktober 27, 2011

Piratjagt - Kampen om menneskeliv og millioner. Camilla Stampe og Laura Marie Sørensen

KRUDT&KHAT. De to unge journalister Camilla Stampe og Laura Marie Sørensen har skrevet en fremragende bog om de somaliske piraters hærgen i Adenbugten og det Indiske Ocean. I kølig, ukrukket prosa fortæller de historierne hele vejen rundt om pirateriet, de møder alle parter, dækker alle hovedtemaer.

Og så sidder vi der på gulvet i det lovløse Somalia foran den khat-tyggende pirat, der spiser spaghetti med fingrene, mens han fortæller om sit erhverv. Vi mærker suset, da den storskrydende piratkonge bliver bragt ind på fængselsinspektørens kontor og kræver 2.000 dollar for et interview - eller alternativt at en af de to kvindelige journalister gifter sig med ham! Vi hører de mellemmænd, der spinder guld eller bliver snydt så frygteligt, og vi taler med de lokale piger, der er blevet prostituerede.

På det danske krigsskib Esbern Snare skal skibslægen prioritere i de tilskadekomne pirater fra en skudveksling. Én kan reddes, men det vil tage så lang tid at operere ham, at flere af de andre vil dø. Så han får skrevet T4 i panden med tusch - en regulær dødsdom: Han står ikke til at redde, betyder det. Noget tid senere bliver Esbern Snare lagt med agterenden mod Mekka, de muslimske tolke læser en bøn, piraterne står sammenbundne og ser på, da ligposerne glider over bord og ned i vandet. Det er bare en af bogens mange flotte scener.

Esbern Snares mandskab er åbenlyst frustrerede over deres begrænsede råderum, som hele tiden skal godkendes fra højere sted i NATO-bureaukratiet. Hensynet til gidslerne vejer altid tungest. Og derfor må frømanden PJ ikke gennemføre en ny ide om at skyde en kran af et piratskib. "Nogle gange tænker jeg, om det overhovedet giver mening, at vi er hernede, når vi ikke får lov til noget," siger han.

Men "Piratjagt" er ikke kun krudt og kugler og narrativ journalistik. Bogen giver et meget velresearchet, omfattende og internationalt indblik i piratsektoren og de mange penge, der er på spil i bekæmpelse, forsikring og løsesummer. Proportionerne er vanvittige. Hele den internationale aktion med 29 krigsskibe koster 9,5 milliarder om året. Selv Hillary Clinton indrømmer, at man ikke får nok ud af de penge. Alene Norge bruger 30 millioner kroner om året på deres fregat - for de penge kunne man have lønnet 100.000 politifolk i Puntland (somalisk region, red.). Esbern Snare koster mellem 10 og 12 millioner kroner om måneden. Problem med retsforfølgelse er også et stort dilemma: Kun fem af de 240 pirater, der har været i danskernes varetægt siden starten på missionen i 2008 er retsforfulgt. Igen og igen sætter frømændene piraterne ved kysten i ly af mørket.

Det er en glimrende bog, hvor præmisserne for fortællingen lagt klart frem: Hvem har fået penge for at lade sig interviewe, hvilke informationer er klassificerede, hvor stort et entourage er nødvendigt for nogenlunde at sikre de to unge journalisters sikkerhed? I en let redigeret udgave kunne den sikkert gøre sig på engelsk også. Flot arbejde!

Forlaget Pressto 2011, 256 sider.
Denne artikel blev oprindeligt bragt i fagbladet Journalisten