fredag, juni 09, 2006

Russendisko. Wladimir Kaminer.

BERLIN. Mens jeg boede i Berlin i vinteren 2003-2004 fandt jeg ud af, hvordan russere fester. Oppe på Café Burger i Torstraße var der hver anden fredag Russendisko, hvor den egentligt noget uanseelige bar blev forvandlet til et Polka-på-syre-helvede, hvor folk, heraf mange med autentisk øst-attitude & ditto påklædning, godt lakket til i vodka dansede igennem heftige to-takter (musikken mindede egl. lidt om tjekkiske Sto Zwírat, som nogle måske kender fra studieture til Prag)

Det var dog intet imod nogle af de undergrundsrusserfester, der også fandt sted. Rune P. fandt en aften sammen med nogle venner en fest af den slags, hvor man kommer til en øde hal (naturligvis i hjertet af Mitte, den slags kan kun ske i Berlin), hvor man banker på, og indenfor pulserer gulvet af en mængde af stive russere, der drikker slavevodka og fyrer den af - ikke mindst på en gynge, der efter Runes udsagn var spændt op gennem lokalet og blev ivrigt brugt. De er skøre, de russere.

Kaminer er sådan en Neue Berlin-guru, østsvaret på Tysklands kreative klasse, Russendisko er en samling af hans klummer, men selvom han har fantastiske historier, fortæller han dem faktisk ikke supergodt. Fantastisk er det imidlertid, at man kan få sådan en bestseller til 60 kroner i Tyskland. Kom nu i gang, danske forlag!

Wilhelm Goldmann Verlag 2002. 192 sider.