tirsdag, august 15, 2006

Ruzname. Henrik Nordbrandt

DUNKELSCHWARZ. Ruzname er det persiske ord for dagbog - "sikkert den mest forløjede af alle litterære genrer", som Nordbrandt selv kommenterer. Han bor i Tyrkiet og dagbogen løber fra marts 1995-1996. Ikke et godt år at være Henrik Nordbrandt: Han kører den jævne nederen hele vejen igennem, selv om det objektivt set går godt for ham. Han hader at rejse, hader at blive, han hader lyset i Danmark, hader sommeren for så forrædisk at blive til efterår, hader andres digte, egne digte, politikernes stupiditet, digternes selvoptagethed og så dør folk hele tiden omkring ham. Ikke siden Poul Vads bog Døgnet har jeg læst nogen beskrive at være så formørket. Man bliver helt fornøjet af den dunkelsorte, indædte pessimisme: Tænk at man kan være SÅ vred på verden.

Men det er også en politisk bog: Han kritiserer islamismen til benet, hvilket der sjovt nok slet ikke bliver reklameret for på fx bagsiden af bogen. På den måde er han jo faktisk 10 år foran sin tid i emnevalg. I dag ville man klart sælge bogen på, at han oplever, hvordan islamisterne strammer grebet om Tyrkiet: "Det går stille og roligt mod en islamisk stat. Alle dumheders største dumhed", som han skriver.

Til almen fornøjelse her i den forestående aviskrig beskriver Nordbrandt, hvordan tyrkiske aviser kaprer læsere ved at give læserne gaver - måske til inspiration for en af de kommende syv gratisaviser:

"Sidste år var det encyklopædier, nu er det lagener, spisestel og elektroniske ordbøger. Det sidste nye er en avis, der lover én et gratis gravsted, hvis man klipper kuponer i et år. Den startede sin "promosym" [altså at promovere med gratis gaver] for nogen tid siden, og fordoblede straks oplaget. Ny har de sat endnu mere tryk på kampagnen: Man får et gravsted plus et helt kilo vandbøffelis fra Kahramanmaras. Og ikke nok med det. En repræsentant for avisen antyder, at der følger et ligklæde med gravstedet. "Vores ligklæder er af kvalitet", siger han. "Det er Sümerbank, der står for fremstillingen. Måtte Gud give vores læsere et langt liv. Men hvis de dør, skal vi nok levere deres ligklæder"." (s. 125).
Ha! Det er da forretningsmoral, der vil frem i verden. Denne eller den hinsides.

Brøndum Aschehoug 1996. 273 sider.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ruzname er en af de bøger, jeg altid kan læse for at komme i bedre humør.

Dels fordi humoren altid lurer under sortsynet. Dels fordi selv de mørkeste dages synes lyse, når man sammenligner med stakkels Henrik.

11:37 PM  
Blogger Ida Ebbensgaard said...

Ja, det er nemlig fedt, at man godt kan mærke humoren i det: han ved godt, hvor mavesur han egentlig er. PÆNT mavesur.

12:20 AM  
Blogger Ida Ebbensgaard said...

ha - har lige skiftet til nyt ledeord: Dunkelschwarz. Bedre.

12:21 AM  
Blogger Maria said...

Ida er det muligt at få din mail. Jeg har nemlig et spørgsmål, som jeg helst ikke vil stille her.

11:41 AM  
Blogger Maria said...

min mail er i øvrigt journalist@mariabrandt.dk, hvis du helst vil give din mail af den vej.

11:42 AM  
Blogger Ida Ebbensgaard said...

juhu! Lyder sgu som et godt spm (eller er det en stævning???)
Skriv til ie snabel-a pol dk

12:44 PM  

Send en kommentar

<< Home